Tips voor de vakman

Hoe kies je een veiligheidsschoen? Voordat je een veiligheidsschoen koopt, is het belangrijk dat je weet waarop je moet letten. Wat betekent bijvoorbeeld de aanduiding S1 en S3? Ontdek samen met ons de normering en bijkomende specificaties. Welke veiligheidsschoen past bij mijn sector? Hoe kies ik de juiste maat van veiligheidsschoenen? Op welke extra bescherming kan ik letten? Ontdek het antwoord op al deze vragen over veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen. Alles wat je moet weten om veilig aan de slag te gaan in je sector!

De normering: wat en hoe?


Elke veiligheidsschoen of veiligheidslaars heeft een normaanduiding die de minimale bescherming beschrijft. Deze aanduiding vind je op de veiligheidsschoen of laars zelf en start altijd met de letter S van Safety. In onderstaande tabel een overzicht welke beschermende kenmerken elke norm heeft.

Hoe kies je de juiste veiligheidsschoen en wat betekent dit nu bijvoorbeeld voor de S3 veiligheidsschoen?
De S3 veiligheidsschoen beschermt, dankzij een
stalen of composieten tip, tegen een impact van 200 Joule. Dat is in mensentaal een object van 20 kilo dat neerploft van 1 meter hoogte. De schoen is voorzien van een gesloten hiel, vangt schokken op en is antistatisch. Water zal niet meteen binnendringen. De zool beschermt tegen uitglijden door extra slipvastheid. Tot slot heeft deze schoen ook een kevlar of stalen tussenzool die beschermt tegen perforatie langs onder.

Bijkomende specificaties


De categorieën van veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen kunnen nog aangevuld worden met extra aanduidingen. Het kan dus perfect dat je S1-schoen een tussenzool heeft die toch tegen doordringen van scherpe voorwerpen beschermt! Dit wordt dan aangeduid als een SP1-schoen.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke kenmerken en hun codes. De code vind je ook steeds terug op de verpakking of de schoen zelf.

  • P: Beschermt tegen perforatie van de zool
  • A: Antistatische zool
  • E: Schok opvangende hiel
  • HI: Hitte isolerend
  • CI: Koude isolerend
  • WRU: Tijdelijke bescherming voor water opname en insijpelen
  • HRO: Hittebestendige zool tot 300°C
  • WR: Volledig waterbestendig
  • M: Middenvoet bescherming
  • FO: Olie en petroleum bestendig
  • SRA: Slipveilig op keramische tegelvloer
  • SRB: Slipveilig op stalen vloer met glycerol
  • SRC: Slipveilig op stalen vloer met glycerol en keramische tegelvloer
  • ESD: Leidt statische elektriciteit actief af

 

De sectoren

Elke sector heeft andere werkomstandigheden en vraagt dus om andere eigenschappen van je veiligheidsschoen. We leggen kort uit waar je per sector best op let.

Veiligheidsschoenen bouwsector


Voor de bouwsector raden wij absoluut schoentypes S3 en S5 aan. Voor welke gevaren?

  • Voeten omslaan
  • Plassen water en ruwe ondergrond
  • Chemicaliën
  • Vallend materiaal
  • Losliggende scherpe voorwerpen

In de bouw ken je heel wat uitdagingen: werken met zware machines, je verplaatsen op ruw terrein, werken met veel stof en vuiligheid en noem maar op. Met de schoenen die we voorstellen schuif je niet zomaar uit dankzij de extra grip op de zool. Voor ongelijk terrein kun je bovendien best hoge veiligheidsschoenen van type S3 of S5 gebruiken. Je wil immers je voet niet omslaan en daarbij kan extra ondersteuning zeker helpen. De volledige bescherming garandeert ook dat je niet zomaar nagels of andere scherpe voorwerpen door je schoen krijgt. De bescherming van een S5 schoen is nog net iets uitgebreider vanwege de volledige waterresistentie. Deze ga je vaak gebruiken bij betonwerken of andere werven waar doorlopend vochtigheid is.

Veiligheidsschoenen zorgsector


Wij raden voor de zorgsector schoentypes S1 en S2 aan. Voor welke gevaren?

  • Uitglijden
  • Omslaan
  • Vallend materiaal
  • Infectie

In de zorgsector moet je vele kilometers stappen. Veiligheidsschoenen die goed aansluiten zijn dan ook geen overbodige luxe. Het voordeel van de S1- en S2-veiligheidsschoen is dat deze lichter zijn dan de zwaarder beschermde modellen en toch voldoende bescherming bieden. Nog een belangrijk voordeel van deze schoen is dat je voet meer kan ademen. Dit is belangrijk om zweetvoeten tegen te gaan, het kan namelijk infectiegevaar vormen.

Na al dat stappen, voorbereiden, vervoeren, administratie en noem maar op, wil je waarschijnlijk toch even ontsnappen aan je schoenen tijdens je pauze. Daarvoor zijn instappers ideaal, maar deze zijn niet allemaal voorzien van een hielband of gesloten hiel. Je wil je voet de nodige stabiliteit geven dus schoenen zonder hiel raden we af. Mogen wij je de ideale suggestie doen voor het vak? Bekijk dan zeker onze S2 veiligheidsschoen Italia 19267.

Veiligheidsschoenen landbouwsector


Hier raden we schoentypes S4 (SRC) en S5 aan.
Voor welke gevaren?

  • Natte ondergrond
  • Plakkerige ondergrond (modder, voeder, …)
  • Schuifgevaar
  • Vallende voorwerpen of dieren die op je voeten gaan staan

In de landbouw heb je heel wat stapwerk in zompige omstandigheden, of je nu een veld bewerkt of een melkerij uitbaat. Je moet stabiel stappen en staan, kijk dus altijd uit voor zolen met extra grip. De landbouwsector kent naast gevaar voor uitglijden ook wel wat risico tijdens het omgaan met dieren. Om je zo goed mogelijk te beschermen tegen de uitdagingen van het vak raden we de S4 of S5 veiligheidslaars aan. De extra hoge boord van een laars beschermt ook je schenen en beschermt je enkels tegen omslaan. Bovendien zorgt de waterdichtheid van een S4 of S5 type ervoor dat je door weer en wind zal kunnen werken. Als je S4 veiligheidslaarzen wil let dan wel op de extra grip als kenmerk (SRC), als je een ruwe ondergrond hebt is voorkomen beter dan genezen.

Veiligheidsschoenen metaalsector


Voor deze sector raden we schoentypes S3 en S4 aan met kenmerken HRO, eventueel FO en/of HI. Voor het lassen zijn er specifieke lasschoenen.
Voor welke gevaren?

  • Schuifgevaar door olie
  • Scherpe bramen
  • Scherpe objecten op de vloer
  • Stoten aan machines en zware constructies
  • Hitte

In de metaalsector krijg je vaak te maken met scherpe bramen, hitte, stoten, vallend materiaal en olie. Om al deze uitdagingen de baas te zijn is een iets specifiekere veiligheidsschoen nodig. Het kenmerk HRO (Hittebestendige zool tot 300°C) zorgt ervoor dat vers afgeslepen of gefreesde bramen niet in je zool smelten. Zo voorkom je dat ze een gevaar gaan vormen voor slipvastheid of dat je krassen maakt op je werkvloer. In bepaalde omstandigheden wil je graag een nog iets hogere boord van de schoen dan een hoge S3 en dat ga je vinden bij de S4. Zo kun je je broekspijp makkelijk over je schoen laten om te vermijden dat bramen en gensters hun weg naar binnen vinden.

Het kenmerk FO (Olie en petroleum bestendig) heb je dan weer nodig als je met olie of petroleum werkt. Je zool is dan beschermd tegen deze substantie. Het kenmerk HI (hitte isolerend) kun je gebruiken in omgevingen waar het heel heet is, denk maar aan een smelterij of grote ovens.

Lasschoenen


Lasschoenen worden apart vermeld omdat er bij het lassen gevaar is voor lasspatten en metaaldruppels. Een lasschoen wordt gekenmerkt door een extra lap leder over de middenvoet waaronder de veters beschermd zitten. Als ideale lasschoen kunnen we je de Uragano S3 – 30166-01 aanraden.

Veiligheidsschoenen transportsector


Hier raden wij schoentype SP1 aan.
Voor welke gevaren?

  • Vallende dozen en pakjes
  • Stoten aan materiaal
  • Aanrijden van de schoen door transportwagens

De transportsector heeft zijn eigen uitdagingen voor de voeten. Je wil je voeten goed beschermen tegen vallend materiaal en stoten aan materiaal. Daarnaast moeten deze schoenen ook licht genoeg zijn om de hele dag in rond te stappen, want je legt vaak heel wat kilometers af. Om die reden raden we een S1 aan in plaats van een S3. Je krijgt in deze sector ook regelmatig te maken met rommel. Daarom is het kenmerk P (beschermt tegen perforatie van de zool) belangrijk. Je wil immers geen nagel van een kapot palet door je schoen en voet! Natuurlijk zijn er nog andere uitdagingen binnen deze sector. Als je bijvoorbeeld in een diepvriezer werkt let je best ook op het bijkomende kenmerk CI (koude isolerend).

Welke maat kies je?


We kennen het allemaal: bleinen en pijnlijke voeten. Neem dus even de tijd om de juiste schoenmaat te vinden. Let er bij veiligheidsschoenen op dat je voeten ruimte hebben. De stalen tip mag je tenen niet raken, dit kan namelijk erg schuren. Als je een tussenmaat hebt zoals 44,5 en de juiste maat is niet beschikbaar; ga dan naar een 45. De vuistregel is, liever net iets te groot dan te klein.

Verder is niet enkel de lengte belangrijk, maar ook de breedte. De breedte wordt vaak niet vermeld maar het is wel aan te raden om het op te zoeken als je brede voeten hebt. De breedte van veiligheidsschoenen verschilt per fabrikant en zo kan het dat maat 45 van de ene fabrikant wel past, maar een 45 van een andere fabrikant niet.

Wanneer je de juiste maat hebt gevonden, kan het nog gebeuren dat je in het begin bleinen of irritaties voelt. Dan is het belangrijk om een goed paar werksokken te kiezen. Werksokken zorgen voor the perfect fit en geven je een maximaal werkcomfort.

Weet je niet goed welke maat je hebt? Meet dan je voet op een blad papier van het uiteinde van de hiel tot de tip van de grootste teen.
Vergelijk vervolgens met deze tabel om je maat te weten.

Gemeten en geweten? Goed zo, dan weet je met deze laatste stap perfect welke schoen je nodig hebt!

Extra bescherming

Je kunt je comfort in veiligheidsschoenen nog verhogen met de juiste inlegzolen. Je hebt er die antibacterieel zijn, maar ook met gel voor een ultiem draagcomfort. Er zijn ook zolen met een isolerende tussenlaag voor extra warmte. Met veiligheidsschoenen moet je immers vaak een hele dag rondstappen, staan en bewegen. Doe dit voortaan zonder pijn of koude voeten!

Als je gauw zweetvoeten krijgt en toch volledig gesloten schoenen moet dragen, dan kun je je schoen best regelmatig behandelen met een product. Zo voorkom je zweten en bijhorende gezondheidsrisico’s zoals een schimmelinfectie. Hiervoor kunnen we je voetverzorgingspray aanraden.

Bij degelijke schoenen horen tenslotte degelijke veters, die je goed kunt aantrekken. Gelukkig kun je al deze zaken vlotjes terugvinden in ons assortiment onder sokken en veters en inlegzolen en bescherming.

Gebruik deze handige gids aandachtig om voor jezelf de juiste veiligheidsschoenen te kiezen. Maar kijk ook zeker uit of voor jouw specifieke sector en werkzaamheden geen vaste regels gelden. Deze informatie is bedoeld als algemene richtlijn en is gebaseerd op de Europese normeringen. Gebruik altijd je gezond verstand bij de keuze of volg de geldende voorschriften!


Heb je opmerkingen of verdere vragen? Aarzel dan niet een van onze winkels te contacteren.
Mapeco: het beste voor de vakman!