Tips voor de vakman

Hoe kies ik een bouwlaser?

Hoe kies ik een bouwlaser? Rolmeters, waterpas en schietlood worden steeds vaker vervangen door een laser. Vooral kruislijnlasers zijn standaard in de bouwsector. Maar hoe kies je nu een bouwlaser?

De vele opties kunnen intimiderend zijn. Daarom is goed advies belangrijk. Bij Mapeco willen we enkel het beste voor de vakman. Daarom enkele nuttige tips voor hoe je een bouwlaser kiest. Heb je nog vragen na dit artikel, aarzel dan niet om persoonlijk advies te vragen aan onze specialisten in onze winkels.

Welke soorten lasers bestaan er?

Er zijn bouwlasers met uiteenlopende functies, maar het werkingsprincipe is overal hetzelfde. Bouwlasers zenden een lichtstraal uit die door een bepaald oppervlak wordt weerkaatst. Dat levert uiterst nauwkeurige informatie op over afstanden en hoeken.

  • laserafstandsmeter: projecteert een lichtstraal op het eerstvolgende object en geeft tot op enkele millimeters nauwkeurig aan hoe ver dat verwijderd is. Handig voor onder meer het meten van de afstand tussen twee muren of het opmeten van het aantal tegels of rollen behang.
  • puntlaser: is een eenvoudig apparaatje dat een punt op de muur projecteert. Dit punt kun je als richtpunt gebruiken voor uiteenlopende werkzaamheden, van het nivelleren van een verlaagd plafond tot loodrecht boren of het ophangen van een lamp exact in het midden van de eettafel.
  • kruislijnlaser: dit soort lasers projecteren minimaal 2 lijnen, één horizontaal en één verticaal. Met een 2 lijns-laser kun je een groot aantal metingen doen, maar het nadeel is dat het snijpunt van de horizontale en verticale lijn altijd op de muur geprojecteerd wordt. Wanneer je een haakse hoek op de grond of plafond nodig hebt, bijvoorbeeld voor het uitzetten van tussenwanden – zul je een 3 lijns-laser moeten gebruiken.
  • roterende laser: ofwel 360°-laser is een toplaser, en dat zowel qua functies als in prijs. Het is een geavanceerde versie van de kruislijnlaser en projecteert lijnen 360° om zich heen. Je kunt hem op één plek in de ruimte opstellen en hij voorziet je overal van de gewenste referentiepunten.

Hoeveel bereik heb je nodig?

Voordat je een laser koopt, bepaal je best eerst het type project waarvoor u de laser gaat gebruiken. Het project bepaalt namelijk hoeveel bereik je nodig hebt. Als u aan kleine binnen projecten werkt – zoals timmerwerk, rekken, aangepaste kasten – dan hebt u een minimaal bereik nodig. Een rotatielaser, met een heel groot bereik, zijn in dit geval dan ook overbodig.

Voor indoorprojecten die zich uitstrekken over een hele kamer, zoals het plaatsen van een verlaagd plafond, heb je een laser nodig die de hele ruimte kan bedekken. 10 meter volstaat voor de meeste huizen.

Voor grotere bouwprojecten of buitenwerk heb je al snel een benodigd bereik van 15 m en dan kies je best voor een rotatielaser.

Hoeveel laserlijnen heb je nodig?

Bouwlasers komen in verschillende soorten en maten. Sommige hebben een enkele lijn, sommige hebben twee lijnen en sommige drie. Als je alleen hoogte- en breedtemetingen moet doen is een laser die 1 of 2 lijnen projecteert voldoende. Als ook de diepte van belang is, komt er een dimensie bij, zoals bijvoorbeeld bij het plaatsen van een tussenwand of tegelwerk. Dan kies je dus best voor een laser met 3 lijnen.

Handig om weten is ook dat de kosten van het laserniveau recht evenredig zijn met het aantal laserlijnen – dus je bespaart op je budget door een laser te kopen die alleen het aantal lijnen heeft dat je nodig hebt.

Heb je een zelfnivellerende laser nodig?

Zelfnivellerende lasers hebben een slingermechanisme waardoor de laser zichzelf kan egaliseren als de behuizing zich binnen ongeveer 4 graden van het niveau bevindt. Met andere woorden: als de laser op een oppervlak staat dat niet helemaal vlak is, blijven de geprojecteerde lijnen waterpas.

Het grootste deel van de bouwlasers heeft vandaag de dag een zelfnivellerende functie. Het alternatief is de laserbehuizing handmatig waterpas stellen, maar dat is vanzelfsprekend omslachtiger.

Welke straal heb je nodig?

Alle rotatielasers hebben een straal van 360°. Verschillende van de nieuwste cross-line lasers hebben ook een 360° dekking. Dit is een goede functie als je werkt aan projecten zoals aangepaste schilderkunst of hangende plafonds, waarbij het markeren van een hele kamer tegelijk belangrijk is. Als je echter niet echt een 360° radius nodig hebt, kun je behoorlijk wat geld besparen door je aan een traditionele straal van 180° te houden. Als je niet zeker bent van de straal die je nodig hebt, aarzel dan niet om persoonlijk advies te vragen aan onze medewerkers.

Welke kleur laser?

Bij veel bouwlasers kun je kiezen tussen een groene of rode lichtstraal. Elk heeft voor- en nadelen. De kleur groen is voor het menselijk oog beter zichtbaar dan rood, wat vooral bij buitengebruik van belang is. Als je de laser voornamelijk binnen gebruikt is rood zonder meer geschikt. Bepaal dus eerst de voorgaande stappen, kies pas daarna of je een rode of groene laser nodig hebt.

Enkele opmerkingen in verband met gebruik

  • Werk je met grotere afstanden? Gebruik dan een laserbril of laserontvanger. Zo vind je de indicatie eenvoudiger terug.
  • Zorg dat de laser op een hoogte staat afgesteld waarbij er geen voorwerpen de lijn onderbreken.
  • Vermijd dat de roterende bouwlaser doorheen glazen voorwerpen straalt. Dit resulteert in vervelende reflecties of weerspiegelingen.
  • Maak gebruik van de afstandsbediening van de laser. Op deze manier voorkom je dat de laser wordt bewogen tijdens het activeren.
  • Markeer tijdens het werken regelmatig de hoogte van de laserstraal. Indien de laser verschoven zou worden, heb je nog steeds een goede indicatie van de exacte hoogte.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Kom dan gerust even langs in een van onze winkels. Onze verkoopmedewerkers kennen de producten van de verschillende merken en helpen je bepalen welke bouwlaser het beste past bij jouw noden. Mapeco, het beste voor de vakman.