Productnieuws

Kitspuiten: handmatig of elektrisch?

Of je best kiest voor handmatige of elektrische kitspuiten, hangt af van waar en hoeveel je het kit- of lijmpistool gebruikt. We geven alvast wat advies dat je keuze kan vergemakkelijken. Met specifieke vragen kun je steeds terecht bij onze medewerkers.

Wat zijn de voordelen van elektrische kitspuiten?

Verhoogde efficiëntie en werksnelheid

Bij het afkitten is het belangrijk dat je een continue druk uitoefent zodat de kit of lijm gelijk verdeeld wordt. Bij een handmatig kit- of lijmpistool moet je zelf die continue druk behouden door voortdurend voldoende kracht te zetten. Daarbij moet je ook rekening houden met het type kit of lijm. Het ene type vloeit al vlotter uit de bus dan het andere. Een van de grootste voordelen van een kitpistool met accu, is dat je de druk veel beter kunt regelen zonder dat je daarbij je eigen kracht moet gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan het accu kitpistool van Milwaukee waarbij je de elektronische toerentalregeling via een stelwiel in zes stappen kunt gebruiken. Zo ben je zeker van een maximaal gecontroleerde kitstroom.

Verhoogd gebruiksgemak

Met behulp van de drukregeling kun je instellen hoe hard en hoe snel de kit eruit moet vloeien. Dit heeft enkele duidelijke voordelen. Het zorgt ervoor dat je sneller en langer kunt werken zonder je daar extra voor in te spannen. Zeker als je regelmatig gebruik maakt van een kitpistool is het aan te raden om voor een elektrisch exemplaar te kiezen. Een accu kitspuit is heel gemakkelijk voor grote oppervlakken. Door gebruik te maken van elektrische kitspuiten kun je sneller en efficiënter werken met minder menselijke inzet. Meer meters in minder tijd!

Doordat je zelf geen kracht meer hoeft te zetten vermijd je overbelasting en vermoeidheid van de arm, pols en handen. Op die manier voorkom je Repetitive Strain Injury (RSI). RSI komt vaak voor in de bouwsector en de klachten worden veroorzaakt door repetitieve bewegingen en/of langdurige statische houdingen.

Verhoogde controle

Anderzijds zorgt de drukteregeling voor een gecontroleerde kitstroom. Bij elektrische toestellen krijg je een vloeiende en consistente lijn, terwijl je bij een handmatige kitspuit na elke knijp een ophoping kit of lijm krijgt. Door een kitpistool op accu te gebruiken, kun je de kit of lijm dus perfect doseren en heb je minder last van druppen en oneffenheden. De elektrische kitspuiten hebben een systeem waardoor na het stoppen de druk eraf wordt gehaald en de kit zich iets terugtrekt. Dat vermijdt heel wat geknoei waar je bij een handmatige spuit wel rekening mee moet houden.

Doordat je de toerenregeling zo nauw kan controleren, werk je ook veel nauwkeuriger. Zo heeft het spuitpistool DCG180RAX van Makita een optimale controle dankzij de combinatie van een traploos instelbare maximum snelheid en een vario-schakelaar om de snelheid te doseren bij aanzet en eindpunt of bij het ronden van hoeken. De kitspuiten van Makita zijn zowel geschikt voor worden als voor kokers.

LED verlichting bij elektrische kitspuiten

Heel wat elektrisch gereedschap is voorzien van LED werkverlichting, zo ook de elektrische kitspuiten. De LED verlichting op het pistool zorgt ervoor dat je zelfs op plekken in hoeken met minder zicht goed kunt werken. Een goed voorbeeld hiervan is de Dewalt Kitspuit 18V. Let wel op, bij Dewalt zijn hun kitpistolen geschikt voor kokers, voor worsten moet je een hulpstuk voorzien.

Conclusie

Als je een enkele keer moet afkitten of lijmen, kies je beter voor een handmatige kitspuit. Moet je regelmatig gebruikmaken van een kit- of lijmpistool, dan is het het zeker waard om te kiezen voor een elektrisch model. Het vergemakkelijkt je taak aanzienlijk en is efficiënter dan een handmatige kitspuit. Hoewel de meeste toestellen snel opladen, moet je er wel rekening mee houden dat je de elektrische kitspuit moet opladen. Anders zou het je werk onnodig kunnen vertragen. Daarnaast zijn elektrische kitpistolen meestal duurder dan een handmatig pistool. Je maakt dus best de overweging of je het toestel regelmatig gebruikt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan niet onze medewerkers te contacteren. Het aanbod kitspuiten van Mapeco vind je in onze winkels of in de webshop.