Tips voor de vakman

3 methoden om uw terras te reinigen

Groene glans, mos of schimmel, je krijgt ermee te maken als je je terras niet minstens eenmaal per jaar goed reinigt. Maar hoe krijg je het terras proper? Voordat je begint met de grondige reiniging van het terras, haal je best alle meubilair weg en borstel je droge bladeren en vuil weg. Naargelang hoe vuil de tegels zijn, heb je keuze uit een van deze drie methoden:

1. Terras reinigen met water en zeep

Je terras schrobben met warm water, zeep en een stevige schuurborstel is de eenvoudigste manier om de tegels schoon te krijgen. Je kan ook altijd soda toevoegen aan je sop. Bij deze methode heb je dus geen dure producten nodig! Begin met het schoonmaken vanuit de hoeken waarbij je water over de tegels of het hout sprenkelt. Probeer diagonaal te schrobben, dat is beter voor de voegmassa en zorgt ervoor dat er minder voegmiddel zal loskomen tijdens het schoonmaken. Deze methode is wel intensief in die zin dat je serieus moet schrobben om de volledige oppervlakte van terras schoon te krijgen. Controleer na het poetsen zeker de voegen. Mochten er stukjes voegmiddel zijn losgekomen, kun je de gaatjes best zo snel mogelijk opnieuw opvullen. Deze methode is uiterst geschikt voor een gewone reiniging van het terras. Voor de zwaardere reinigingswerkzaamheden kies je beter voor de tweede of derde methode.

Terras reinigen

2. Terras reinigen met water en azijn

De tweede methode m je terras te reinigen lijkt sterk op de eerste methode. In plaats van zeep gebruik je witte azijn. Is je patio of terras zeer vuil, dan is deze reinigingsmethode een goede keuze. Let wel op, niet alle soorten tegels kunnen tegen azijn. Bij kalkstenen straatstenen bijvoorbeeld, kan het zuur permanente beschadiging achterlaten. Test dus even in een klein hoekje als je niet zeker bent hoe jouw tegels reageren op azijn. Meng warm water met de witte azijn in een verhouding van1:1. Vuilere terrassen met echt hardnekkige vlekken kunnen wat meer azijn gebruiken of overschakelen naar bleekwater. Vakmannen kunnen zeker ook gebruik maken van de HG groene aanslagreiniger die groene aanslag verwijdert van terrassen, paden, daken, bielzen, terra cotta potten en dergelijke meer. Nadat je de oplossing over het terras gegoten hebt, laat je alles gedurende 30 minuten tot een uur inwerken. Daarna kan het schrobben beginnen.

3. Maak gebruik van een hogedrukreiniger

De snelste en meest milieuvriendelijke manier om je terras schoon te maken is met een hogedrukreiniger. Het hardnekkige vuil wordt via krachtige stromen koud water verwijderd. Belangrijk is wel om de straal niet te hard te zetten en voldoende afstand met het oppervlak te bewaren. Tijdens het reinigen hou je de hogedrukreiniger in een hoek van ongeveer 30 graden. Anders kan de hogedrukreiniger de tegels beschadigen. Je kan enkel met water werken of een eenvoudige oplossing maken met afwasmiddel of andere detergent. Sommige hogedrukreinigers hebben een compartiment waar je zeep in kan doen. Zorg ervoor dat het stilstaande water wordt weggespoeld en controleer na het reinigen de voegen op loszittend voegmiddel. Je vindt een ruim assortiment hogedrukreinigers bij Mapeco.

In een professionele omgeving heb je vaak te maken met vlekken die moeilijker te verwijderen zijn dat wat mos. Denk hierbij aan olievlekken en andere chemische vervuiling. Om die vlekken te verwijderen kun je gebruik maken van Tec7 Cleaner. Dit product is een universele reiniger en ontvetter die in staat is om chemische vervuiling te reinigen.

Over het algemeen is het voldoende om je terras jaarlijks te reinigen. Maar het kan nooit kwaad om je terras regelmatig te borstelen, vooral tijdens de herfstmaanden. Zo voorkom je dat fijngestampte bladeren zich ophopen en in het voorjaar hardnekkige vlekken veroorzaken.